Skatterådgivning med inriktning på fåmansföretag
Vi har mångårig erfarenhet av skatterådgivning och delar gärna med oss av konkreta och användbara råd som sätter din verksamhet i fokus.
I en komplex och ständigt föränderlig skattevärld, är professionell skatterådgivning inte bara en fördel, den är avgörande.
Vår erfarenhet och djupa förståelse för skattelagstiftning gör att vi kan erbjuda skräddarsydda lösningar som skyddar ditt företags intressen och optimerar din skattesituation. Sporrong & Eriksson erbjuder expertis inom alla områden av skatterådgivning för fåmansbolag, från att deklarera moms och lön till att navigera i 3:12-reglerna.
Dags att deklarera?
Att deklarera kan vara en utmanande process. Våra tjänster garanterar att din deklaration inte bara är korrekt och komplett, utan också optimerad med tillgängliga skattelättnader och avdrag. Vi tar hand om allt från privata deklarationer till mer komplexa företagsdeklarationer, och ser till att alla deadlines efterlevs.
Deklarera moms och lön
Att deklarera moms och lön kan vara en utmaning för många företag men var lugn, vi hjälper dig. Vi ser till att din verksamhet efterlever alla regler och lagar från beräkning och rapportering av moms till noggrann hantering av personalens skatter och avgifter.
Vi bjuder på inspiration och kunskap
Vi arrangerar löpande uppskattade skatteträffar med information om förändringar och nyheter för dig som företagare eller privatperson. Håll ögonen öppna!
Vanliga frågor om skatterådgivning
När ska vi deklarera moms och löner?
När du ska deklarera beror på hur ditt bolag är registrerat. Bolaget kan vara registrerat för att deklarera momsen en gång per år, varje kvartal eller varje månad. Vilka perioder som kan användas beror på hur stor omsättning er verksamhet har. Tänk även på att andra datum gäller för t.ex. periodiska sammanställningar.
Det vanligaste är att löner, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt deklareras senast den 12:e månaden efter den månad som lönerna avser. Undantaget är januari och augusti då det är senast den 17:e månaden efter. Om den 12:e respektive den 17:e infaller på en helgdag blir senaste deklarationsdag förskjuten till närmast kommande vardag.
Hur mycket utdelning kan jag ta enligt 3:12-reglerna?
Förenklingsregeln
Förenklingsregeln innebär att gränsbeloppet räknas upp med ett schablonbelopp i de fall du inte kvalificerar dig för huvudregeln eller om huvudregeln ger ett lägre gränsbelopp.
Schablonbelopp för beskattningsåret 2022 – 187 550 kr
Schablonbelopp för beskattningsåret 2023 – 195 250 kr
Huvudregeln
Huvudregeln baseras på bolagets löneunderlag. Löneunderlaget består av kontanta löner utbetalda under året före utdelningsåret. Om du kvalificerar dig till att använda huvudregeln så får du nu använda 50% av bolagets löneunderlag som gränsbelopp. Har du många anställda så kan huvudregeln ge stor effekt på ditt gränsbelopp. Tänk på att statliga stöd kopplat till lön, exempelvis den del av korttidspermitteringsstöd som avser lön, ska räknas bort från kontanta löner under året.
För att kvalificera dig till att använda huvudregeln behöver du ta ut tillräcklig lön.
Utdelning som erhålls eller är tillgänglig för lyftning under 2023 måste ägare eller närstående till ägare ta ut en lön under 2022 på minst 426 000 kr (6 IBB) + 5% av bolagets totala kontanta löner eller 681 600 kr (9,6 IBB). Utdelningen deklareras på din K10 2023.
Observera att om du har ansökt om omställningsstöd eller korttidsstöd så kommer du att bli återbetalningsskyldig för de här stöden om du beslutar om utdelning under vissa perioder.
Vad är preliminärskatt?
När du registrerar ett nytt företag och ansöker om att bli godkänd för F- eller FA-skatt beräknar Skatteverket hur mycket du ska betala i debiterad preliminärskatt baserat på din egen uträkning av företagets förväntade överskott. Som företagare ansvarar du själv för att betala din preliminära skatt. Skatteverket beslutar i början av varje beskattningsår hur mycket debiterad preliminärskatt du ska betala.
Om du behöver ändra din debiterade preliminärskatt gör du det genom att lämna en preliminär inkomstdeklaration.
Hur mycket är bolagsskatten?
Bolagsskatten på 20,6% (från 1 januari 2021) är den skatt som aktiebolaget betalar för sin vinst. Ett aktiebolag deklarerar sitt resultat i en egen inkomstdeklaration. Har aktiebolaget betalat in för mycket i preliminär skatt får det tillbaka det överskjutande beloppet. Blir den slutliga skatten högre än den preliminära skatten får aktiebolaget istället göra en fyllnadsinbetalning till Skatteverket.
Behöver du skatterådgivning?
Behöver du och ditt företag skatterådgivning? Då har du hamnat helt rätt. Välj ut din favorit och ta kontakt redan idag, så hjälper vi dig vidare. Dörren till oss står alltid öppen.